top of page

Ode aan Bert Hellinger


Vorige maand is Bert Hellinger -de grondlegger van de familie opstellingen- overleden. Bert is één van de meest inspirerende en markante personen die ik ooit ontmoet heb. Aan de ene kant een bijzonder mens, aan de andere kant juist heel normaal en met beide benen op de grond. In dit artikel zal ik toelichten wat zo bijzonder aan Bert Hellinger is.


De afgelopen twee decennia heb ik Bert zes keer gezien bij seminars in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Je moet je voorstellen dat op zo’n seminar honderden mensen op af komen, een happening op zich. Maar het belangrijkste is de uitstraling van Bert: Aanwezig, Liefdevol en een diepe Stilte.


Hoewel Hellinger boeken vol heeft geschreven gebruikt hij weinig woorden. De woorden die bij gebruikt kiest hij zeer nauwkeurig uit om zo duidelijk mogelijk iets duidelijk te maken. Dit verwacht hij trouwens ook van de deelnemers. Als iemand een lang onsamenhangend verhaal houdt, haalt hij gewoon de microfoon weg.

Die microfoon is trouwens een ding op zich. Bert staat erop dat hij de microfoon vasthoud en zegt gewoon dat hij de controle heeft en wil hebben over het seminar. Klinkt autoritair, maar geeft ook rust en helderheid. Bert zorgt voor een prettige duidelijke structuur en dat kom je op z’n zachts gezegd niet altijd tegen in therapie- en spiritueel Nederland.


Een typische kenmerk van interventies van Bert is dat ze vaak doelbewust provocatief zijn. Hij gebruikt dit om mensen wakker te schudden. Een mooi voorbeeld: ‘ik kan jou niet helpen’, en dat in een zaal vol zorgverleners en therapeuten. Uiteindelijk wordt de deelnemer natuurlijk wel geholpen, het punt is dat zijn interventies vaak vlijmscherpe chirurgische ingrepen zijn.


Hellinger roept vaak veel reacties op. Veel mensen ergeren zich bijvoorbeeld aan zijn provocaties. Als ik een boek van hem lees of een video zie kan ik dat begrijpen. Het interessante is dat als ik live aanwezig ben kan voelen dat het weliswaar provocatief is, maar ook de liefdevolle waarheid: de waarheid is pijnlijk en bevrijdend.


Bert heeft verder een onwaarschijnlijke waarnemingsvermogen. Hij ziet bijzonder veel, over het algemeen veel meer dan deelnemers zelf en ik heb me er vaak over verbaasd. Meestal is mijn innerlijk reactie: ja, nu je het zegt, dat klopt.


Het laatste punt dat aangestipt moet worden is de diepte en gelaagdheid van zijn werk. Hiermee in verband is het bijzonder om te vermelden dat Hellinger notabene door zijn eigen mensen uit de Duitse beroepsvereniging voor familie opstellers is gezet (!). Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn: Bert werkt soms op zeer diepe lagen die voor veel mensen te veel, te pijnlijk en te dichtbij komen. Er zijn onderwerpen die voor sommigen simpelweg onbespreekbaar zijn.


Ik wil dit artikel afsluiten met een simpel dankwoord aan een bijzonder inspirerend en markante persoonlijkheid: Bert, hartelijk dank voor alles wat je ons gegeven hebt!
88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page