top of page

Familie opstellingen

Inzicht in de wetten van de liefde
Ervaar de bewegingen van de ziel met familieopstellingen

De eerste keer dat ik een familie-opstelling zag viel ik letterlijk van verbazing van mijn stoel. Niet te geloven, dit is magie! Na 20 jaar ervaring met ongeveer 1000 familie-opstellingen blijft deze methode elke keer weer een bijzondere ervaring. En niet alleen de magische werking, maar ook de belangrijke inzichten over hoe de liefde werkt.

Wie kent het niet: een gevoel vast te zitten, moeilijkheden met werk of relaties of kinderen die niet lekker in hun vel zitten. Of erger: financiële problemen of geplaagd worden door een kwakkelende gezondheid of (ernstige) ziektes. 

Met familieopstellingen krijg je inzicht in de verborgen dynamiek in familiesystemen. Het is mogelijk conflicten op te lossen en oude pijn -zelfs van vorige generaties- te verwerken. Dat heeft een ontspannend effect en de liefde kan weer gaan stromen. Je kunt het verleden achter je laten en in het hier-en-nu genieten van het leven!

Wat je kunt leren

  • Je krijgt inzicht in jouw familiesysteem en -dynamiek, en begrip voor de invloed die dat heeft op jouw leven

  • Je leert wat de invloed is van familie thema’s en te begrijpen wat de achterliggende oorzaak is van veel problemen

  • Je leert de oplossingen voor familie thema’s en wat voor een positief effect dat heeft op jou en jouw leven

  • Je kunt het verschil tussen de werking van hoofd en hart ervaren en daarmee het verschil zien tussen het echte en onechte zelf

  • Je ervaart hoe de liefde weer gaat stromen en dat is simpelweg een fantastische onbeschrijfelijke ervaring!

Hoe werkt het?

In het voorgesprek geeft de deelnemer aan wat het thema is. Op basis daarvan beslist de begeleider welke systeemdelen –bijvoorbeeld vader, moeder en de cliënt zelf– opgesteld worden. De deelnemer kiest vervolgens representanten voor de systeemdelen, neemt ze bij de schouder en stelt ze ergens op in de ruimte. Belangrijk hierbij is dat de deelnemer niet een van te voren bedacht beeld opstelt, maar intuïtief de representanten op hun plaats zet.

Door de plaats in het systeem krijgen representanten informatie over gevoelens en eventuele impulsen om te bewegen. En dat is bijzonder, hoe kan het dat representanten deze informatie krijgen? In het proces daarna bewegen de representanten of krijgen een andere positie. Tenslotte worden vaak dialogen gevoerd. 

Het gaat erom een gezonde plek voor de leden te vinden, met name voor de deelnemer. Dit proces kan zeer helend zijn en nieuwe perspectieven bieden. Meestal ontstaat ontspanning in het systeem, oude verstrikkingen en patronen kunnen worden losgelaten en nieuwe gezonde beelden worden geïntegreerd.
 

Op zoek naar de waarheid

De grondlegger van de familie opstellingen zoals we die kennen is Bert Hellinger. Bert heeft in zijn leven een grote variatie aan therapeutische methoden en stromingen onderzocht en een aantal gecombineerd in de familie opstellingen. Daarnaast beschikt hij over een enorme ervaring en scherpzinnigheid. Overigens is hij niet onomstreden, daarover later meer.

Door het analyseren van scripts uit de transactionele analyse ontdekte Bert Hellinger dat sommige ervan gedurende generaties in relatiesystemen van families doorwerken. Door het boek Invisible Bonds van Ivan Boszormenyi-Nagy ontdekte hij verborgen loyaliteiten en de noodzaak van evenwicht tussen geven en nemen. Door het artikel over ‘de perverse driehoek’ van Jay Haley ontdekte hij het belang van de rangorde in families.

Afgezien van grondlegger is Bert Hellinger enerzijds een heel gewoon mens en anderzijds een fantastische hartelijke therapeut met een grote scherpzinnigheid. Hij werkt onder andere volgens het principe ‘de waarheid is pijnlijk maar altijd bevrijdend’. En dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. Soms blijkt de waarheid te pijnlijk en zijn sommigen niet bereid die onder ogen te zien.
 

bottom of page