top of page
150913 Ibiza me.jpg

Mark Gankema (1967)

Tijdens mijn technische studie was het verplicht om ook niet-technische vakken te volgen en ik koos onder andere voor Psychologie. Ik vond het fantastisch, wat interessant! Later heb ik mij onder meer verdiept in de boeken van Alexander Lowen over karakterstructuren, lichaamswerk en het werk van Wilhelm Reich. Al snel heb ik mij toen opgegeven voor een eerste workshop over lichaamswerk.

Terugkijkend had ik eerlijk gezegd in die tijd vrij weinig besef van ‘wie ben ik’ en weinig bewustzijn over mijn emoties en gevoelens. Het heeft nogal wat jaren gekost om te vertrouwen op mijn intuïtie en te ontdekken dat ik ook een zeer gevoelige kant heb. Op mijn zoektocht ben ik in aanraking geweest met veel verschillende stromingen en ben ik met name onder de indruk van Osho en Bert Hellinger. 

Het werk van Osho heeft naar mijn mening een enorme breedte, diepte en rijkdom. Hij sprak over onder andere leven, dood, seks en liefde maar vooral over meditatie. En dat niet alleen: hij was meditatie, een verlicht meester, aanwezig in het Hier en Nu. Bert Hellinger is zo interessant omdat met familie- en systeem opstellingen duidelijk zichtbaar wordt hoe liefde werkt.

Mark heeft diverse opleidingen en trainingen gevolgd waaronder Primal Rebirth Therapie, familieopstellingen, co-dependency (relatietherapie), essence work, mannenwerk en tantra. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring met meditatie en naar schatting circa 500 meditaties geleid. Naast de opleiding familieopstellingen in 2001 heeft hij vele workshops bij Bert Hellinger gevolgd en aan ongeveer 1000 opstellingen deelgenomen.

23 151226 DSCN0191 Mark.JPG
bottom of page