top of page

Een bijzondere opstelling: een gevoel van verlichting

Sommige opstellingen ben ik na een paar dagen weer vergeten en sommige opstellingen blijven lang in mijn geheugen zitten. Simpelweg omdat ze een bijzonder inzicht of ervaring hebben gegeven. Deze keer beschrijf ik zo’n bijzondere opstelling waarbij ik een glimp van verlichting voelde. Tenminste, dat denk ik, verlichting is zo’n beladen woord.


De opstelling was in Duitsland en een jonge vrouw met kroeshaar was client. Haar moeder was Duits en haar vader was Ghanees. In deze opstelling werden haar ouders en zijzelf opgesteld. Ik had de eer om haar Ghanese vader te representeren.Even tussendoor: je ziet vaak dat kinderen met ouders uit totaal verschillende culturen op zoek gaan. Hoe het precies zit weet ik niet, maar je merkt een innerlijk conflict, je voelt dat de persoon probeert beide culturen bij elkaar te brengen en dat is nogal een pittige innerlijke opgave.


De moeder gaf richting de vader aan dat het toch eens tijd werd een baan te zoeken, serieus en ambitieus te zijn, hard te werken en geld te verdienen. Je kent het riedeltje wel: zorg dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt. De man stond er nogal verloren bij.


Het land Ghana werd erbij gehaald en opgesteld. Dat veranderde de zaak. Als representant van de vader bloeide ik helemaal op en voelde een bijzondere soort kracht. Niet het soort spierballen kracht maar een rustige innerlijke kracht. Als Ghanese man begon ik te stralen, ik voelde me verbonden met de natuur en kon vogels horen fluiten en zag het weldadige groen van een oerwoud voor mijn ogen. Een diepe rust en ontspanning daalde op mij neer en gedachten verdwenen simpelweg. Alleen het hier en nu was er nog.


De vraag is nu: is of was dat een staat van verlichting? Verlichting is een groot woord en je kunt makkelijk erover in lastige discussies terecht komen. Op een (helaas beperkt) aantal momenten in mijn leven heb ik vergelijkbare ervaringen gehad. In meditatie retraites, in de nabijheid van meditatie meesters, en ja, in opstellingen.


Ik weet niet wat verlichting is en of die ervaringen het etiket ‘glimp van verlichting’ verdienen. Het zijn momenten van grootsheid in eenvoud, heel simpel, heel dichtbij, ergens heel normaal, heel erg tevreden en het gevoel thuis te zijn. Maar op dat soort momenten denk ik: dit zou verlichting kunnen zijn.


Vaak heb ik in opstellingen als representant gestaan en met verbazing ervaren hoe het is om iemand anders te zijn. Soms onprettig, soms heel prettig. Soms met een gesloten blik en soms met een wijde blik. Soms ‘droog’ en zonder energie en soms ‘juicy’ en vol energie. Soms herken ik de gevoelens en soms zijn de gevoelens totaal nieuw.


Kom naar één van onze opstelling dagen en ervaar de verschillende dimensies van het leven. Kijk voor opstelling dagen op https://www.soulwork-training.nl/agenda.80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page